Ολόκληρη η Χριστιανοσύνη γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου. Μετά την προδοσία και την σταύρωση τη Μ. Παρασκευή, ο Ιησούς επιστρέφει από τους νεκρούς στη ζωή τη νύχτα του Μ. Σαββάτου προς την Κυριακή του Πάσχα. Σύμβολο για την Ανάσταση όλων των πιστών Χριστιανών.
Ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζεται στη Γερμανία η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης ελάχιστα σχετίζεται με το θεμελιώδες μήνυμα της πίστης μας. Τι σχέση έχουν για παράδειγμα τα λαγουδάκια και τα κρυμμένα αυγά με την Ανάσταση του Κυρίου; Στη Γερμανία, είναι εδώ και πολλά χρόνια έθιμο τα παιδιά να ψάχνουν την Κυριακή του Πάσχα χρωματιστά αυγά που έκρυψε ο λαγός την προηγούμενη νύχτα στους κήπους. Για τα παιδιά στην Γερμανία το κρύψιμο των αυγών και τα δώρα που φέρνει ο λαγός είναι το σημαντικότερο έθιμο.
Το αυγό είναι ένα παμπάλαιο σύμβολο του χριστιανικού Πάσχα. Το αυγό αποκτά κεντρικό ρόλο την περίοδο του Πάσχα. Το αυγό συμβολίζει τη ζωή και το συναντούμε σε αναρίθμητες εκδοχές. Κατά τη διάρκεια της νηστείας οι πιστοί δεν έτρωγαν αυγά, γι αυτό και τα βρίσκουμε σε μεγάλο αριθμό στο πασχαλινό τραπέζι μετά το τέλος της νηστείας. Ο λαγός από την άλλη πλευρά συμβολίζει την γονιμότητα μιας και πολλαπλασιάζεται με μεγάλη ταχύτητα. Ανήκει στα ειδωλολατρικά σύμβολα, τα οποία σχετίζονταν με την άνοιξη και την αναζωογόνηση της φύσης και που αργότερα η χριστιανική πίστη υιοθέτησε και συνέδεσε με το μήνυμα του Πάσχα και στην Ανάσταση του Κυρίου.
Στη Γερμανία υπάρχει βέβαια και το έθιμο του πασχαλινού αρνιού, τo όποιο όμως δεν σουβλίζεται, αλλά ψήνεται τις περισσότερες φορές στο φούρνο. Ως γνωστόν οι Χριστιανοί υιοθέτησαν το έθιμο του αρνιού από τους Εβραίους που συμβολίζει και στις δύο θρησκείες τη θυσία. Οι Χριστιανοί πρόσθεσαν ωστόσο τον παραλληλισμό του αρνιού με τον Χριστό, ο οποίος θυσιάζεται στο σταυρό για την σωτηρία των ανθρώπων.
Ο εκκλησιασμός δεν έχει πια τον κεντρικό ρόλο και τη σημασία που είχε παλαιότερα. Το Πάσχα έχει γίνει πια απλή αργία και αφορμή για απόδραση από την καθημερινότητα. Αν και το Πάσχα θεωρείται στη Γερμανία κορυφαία γιορτή για καθολικούς και ευαγγελικούς είναι πια εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσεις στον κόσμο πόσο σημαντικές είναι οι μέρες που διανύουμε.
Μεγάλη Πέμπτη
Την Μεγάλη Πέμπτη, ο Ιησούς πήρε το Μυστικό Δείπνο με τους μαθητές του. Προδόθηκε και συνελήφθη την ίδια ημέρα. Για την Καθολική Εκκλησία αρχίζει με τη Μεγάλη Πέμπτη, η τριήμερη γιορτή, υπάρχει η σκέψη του πόνου, του θανάτου και της ανάστασης του Ιησού Χριστού.
Μεγάλη Παρασκευή
Αυτή είναι η ημέρα κατά την οποία ο Ιησούς σταυρώθηκε. Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για τους Χριστιανούς. Σε πολλά μέρη, δεν χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας. Στις εκκλησίες δεν ακούγεται ούτε η μουσική οργάνων ούτε ύμνους. Ως εκ τούτου, αυτή η ημέρα ονομάζεται επίσης „σιωπηλή Παρασκευή“.
Μεγάλο Σάββατο
Συχνά αυτή η μέρα έχει ονομαστεί Σάββατο του Πάσχα, αλλά και στη χριστιανική πίστη δεν είναι ακόμα Πάσχα.
Πάσχα
Την Κυριακή, οι γυναίκες, ανακάλυψαν το άδειο τάφο του Ιησού Χριστού. Είναι η ημέρα κατά την οποία ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς. Αυτό είναι το κέντρο της χριστιανικής πίστης γύρω από τον οποίο τα πάντα περιστρέφονται. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς την Κυριακή του Πάσχα ξεκινούν στις εκκλησίες η γιορτή της ζωής, διότι ο θάνατος έχει ηττηθεί από τον Θεό.
Δευτέρα του Πάσχα
Με την ανάσταση αρχίζει η ζωής εκ νέου, έτσι γίνονται οι πρώτες βόλτες και εκδρομές μέσα στο πράσινο, μετά τις μεγάλες ημέρες του πένθους.